Η πατάτα έγινε τους τελευταίους αιώνες ένα από τα βασικά είδη διατροφής για τον παγκόσμιο πληθυσμό όπως το σιτάρι, το ρύζι, το καλαμπόκι και η σόγια. Με την εξάπλωση της καλλιέργειας της από τις Άνδεις στην Ευρώπη και από κει στον υπόλοιπο κόσμο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διατροφή και την αύξηση των πληθυσμών. Λόγω της μεγαλύτερης (διπλάσια-τριπλάσια) διατροφικής της αξίας, σε σύγκριση με τις μέχρι τότε καλλιέργειες των δημητριακών, τριπλασιάστηκε σε 70 χρόνια, ο πληθυσμός της Ιρλανδίας (1780 - 1850). Η παραγωγή και η κατανάλωση πατάτας στην Αγγλία αποτέλεσε απαραίτητη προϋπόθεση για την διατροφή του εκρηκτικά αυξανόμενου εργατικού δυναμικού και έγινε βασικός παράγοντας για την ραγδαία ανάπτυξη της βιομηχανικής επανάστασης.
Όμως, από την μονοκαλλιέργεια της διατροφικά πολύτιμης πατάτας, δημιουργήθηκαν προβλήματα επιδημικών φυτοασθενειών. Ο πληθυσμός της Ιρλανδίας μετα το 1850 βρέθηκε αντιμέτωπος με τον μεγάλο λιμό (1.000.000 νεκροί) και την μαζική μετανάστευση (500.000 στις ΗΠΑ), λόγω της ολοσχερούς καταστροφής της παραγωγής από τον περονόσπορο.
 
Από το προηγούμενο αιώνα η πατάτα εξαπλώνεται μαζικά, με την παράλληλη χρήση αγροχημικών, σε όλο τον πλανήτη και περιέρχεται σταδιακά στα χέρια της παγκόσμιας βιομηχανίας τροφίμων (καθαρισμένη, κομμένη, προτηγανισμένη, παραγωγή αμυλοπηκτίνης κ.α.).
 
Πρόκειται για ένα υποβαθμισμένο προϊόν: α) από τη άποψη της ασφάλειας τροφίμων, αφού αρκετές φορές περιέχει φυτοπροστατευτικές και συντηρητικές χημικές ενώσεις σε ποσοστό μεγαλύτερο από τα επιτρεπτά όρια β) από την άποψη της διατροφικής του αξίας, αφού καταναλώνεται πάντα χωρίς τη φλούδα (λόγω αμφιβολίας για παρουσία φυτοφαρμάκων) και γι’ αυτό είναι πολύ φτωχότερο σε φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, Βιταμίνη Β6, νιασίνη, φολικό, κ.α.
 
ΠΑΤΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΦΛΟΥΔΑ Χρηματική αξία : 0.55 - 0.80 ευρώ / κιλό
Διατροφική αξία σε 200 γρμ. (μια μερίδα περίπου)
Ενέργεια 144 kcal
Υδατάνθρακες 19 γρμ.
Άμυλο 15 γρμ.
Φυτικές ίνες 4.4 γρμ.
Πρωτεΐνες 4 γρμ.
Βιταμίνη C 40 mg (το 66% των ημερησίων αναγκών)
Βιταμίνη Β6 0.5 mg(το 36%)
Σίδηρος 3.6 mg (το 28%)
Κάλιο 824 mg (το 18%)
Φώσφορος 114 mg (το 16%)
Βιταμίνη Β3 2.2mg (το 14%)
Μαγνήσιο 46 mg (το 12%)
Θειαμίνη Β1 0.16mg (το 12%)

 

Στο Δίκτυο Αλληλεγγύης Ρεθύμνου Χωρίς Μεσάζοντες ανταποκριθήκαμε στη ζήτηση των μελών-καταναλωτών και διανέμουμε την Κυριακή 7 Ιούλη 5,5 τόννους πατάτας παραγωγής Ρεθύμνου:

  1. Πιστοποιημένες βιολογικές προς 0,80 ευρώ/κιλό και
  2. χωρίς φυτοφάρμακα συμβατικές που ελέγχθηκαν από πιστοποιημένο εργαστήριο με πρωτοβουλία μας.

Η τιμή της συμβατικής πατάτας αλλάζει από βδομάδα σε βδομάδα και γι’ αυτό παρατηρούνται συχνά διαφορές στις τιμές πώλησης. Η παραγγελία για την δεύτερη διανομή του Δικτύου Αλληλεγγύης έγινε τρεις εβδομάδες πριν. Από τότε η τιμή της συμβατικής πατάτας έπεσε και γι’ αυτό στη σημερινή διανομή την διαθέτουμε σε χαμηλότερη τιμή: 0,55 ευρώ/κιλό από αυτή που αναγραφόταν στο παραγγελιόχαρτο (0,65 ευρώ).Το Δίκτυο αποφάσισε να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές με το κόστος της χημικής ανάλυσης που ανέρχεται σε 150 ευρώ και θα καλυφθεί από τις εισφορές αλληλεγγύης.

Για να ξαναδώσουμε στη πατάτα την πραγματική διατροφική της αξία, σε μια δίκαιη τιμή για παραγωγούς – καταναλωτές, αξιοποιούμε τη γη μας, με σεβασμό στο φυσικό μας περιβάλλον.